Scurt istoric

Istorie Noiembrie 4, 2014

Biserica Sfinţii Voievozi din satul Unghi, comuna Dragomireşti, judeţul Neamţ, a fost ctitorită în 1821-1823 de către enoriaşii Pavel Mancaş şi Constantin Gorgoz, ajutaţi de căpitanii Iordache şi Dumitru Farmache greci de origine şi aşezaţi pe aceste meleaguri din timpul revoluţiei lui Tudor Vladimirescu, 1821.

După terminarea bisericii s-au retras la Mănăstirea Secu unde s-au călugărit.

Piatra fundamentala a bisericii s-a pus in anul 1822 pe timpul domniei lui Alexandru Calimachi si cu aprobarea Mitropolitului Moldovei-Veniamin Costache. A fost sfintita de Episcopul Romanului Silvestru cu ,,Hramul Sfintii Voievozi”. Zidaria bisericii este facuta din piatra, iar acoperisul cu dranita. In anul 1907 biserica a fost trasnita dar nu a avut de suferit, topindu-se numai lantul policandrului din naos. In 1938 s-a facut o reparatie capitala adaugandu-se la temelie beton armat. Clopotnita bisericii care era din lemn a fost mutata in cimitirul satului. Lucrarile de renovare au fost executate de catre maistrul Carol Zainea, din Piatra-Neamt. In 1943 s-au inlocuit dusumelele de scandura cu beton, varuindu-se peretii atat in exterior cat si in interior. Este monument istoric prin vechimea ctitoriei. Nu are pictura ci numai catapeteasma care este de aceeasi vechime, este pictata in fresca de catre un pictor anonim. Mentionam ca satul Unghi este un sat razasesc mult mai vechi decat biserica ctitorita in el.

Începând cu anul 1993, biserica noastră, deşi era filia Parohiei Dragomireşti, a avut o activitate intensă. Preotul Tofan Valentin a schimbat cu ajutorul enoriasilor catapeteasma si a pus tabla pe acoperisul bisericii. La venirea preotului Poparda Gheorghe, catapeteasma a fost asezata in Muzeul Sfantul Gheorghe din comuna Dragomiresti. S-a pictat in aceeasi perioada cupola bisericii si s-a imbracat ,,Sfanta Masa” cu scandura. La venirea preotului Meraru Mihai si cu ajutorul familie colonelului Mancas Octavian, biserica a fost renovata pe exterior in praf de piatra si resfintita. Tot in aceasta perioada familia Mancas Vasile a facut troita din curtea bisericii. Incepand cu anul 2003, filia Unghi devine parohie numit fiind ca preot paroh, Mardare Ciprian Marian.

În anul 2004 dupa hotararea consiliului parohial se incepe strangerea colectei pentru inceperea casei parohiale. Cu ajutorul primariei locale si a enoriasilor, se cumpara casa parohiala care se renoveaza, din anul 2006 devenind locuibila doar partial.

În anul 2008 se incepe ridicarea salii de praznuire, iar in 2009 aceasta este terminata.

Cu ajutorul colonelului Cighir Gheorghe, in 2010 se termina si capela mortuara din curtea bisericii precum si o magazie.

În 2011 se finalizeaza majoritatea lucrarilor la casa parohiala cu ajutorul d-lui colonel, a unor sponsori, precum si a enoriasilor. In toamna anului 2011 se muta clopotele bisericii in clopotnita noua din curtea acesteia.

În anul 2012 se executa o cripta funerara in fata bisericii, pentru doi soldati necunoscuti ce se aflau in spatele cimitirului devenind monument al eroilor. Tot in cursul aceluiasi an se executa cladirea muzeului pentru toate obiectele de patrimoniu ale bisericii noastre.

Parohia are 86 de case locuibile permanent si un numar de 187 de enoriasi.

Dintre preotii slujitori ai bisericii noastre amintim preotul Vladimir Rusu (1950), Petru Jilavu(1967), calugarul Gherontie, Profir Constantin(1990), Tofan Valentin(1993) actual protopop Piatra-Neamt, Poparda Gheorghe(1996), Meraru Mihai(2002) si Mardare Ciprian Marian din anul 2003.

Multumim Bunului Dumnezeu si tuturor ctitorilor si binefacatorilor Sfant-lacasului acestuia pentru ajutorul primit.